Klantskalle

Disträ? Jag? Nä? eller jo. Igårkväll var jag det. Det skedde en liten incident.

Incident? HUR? VAD? tänker ni otåligt. JAG KOMMER TILL DET STRAX.

För att ni ska förstå vad jag skriver om krävs lite sjuksköterskeskunskap, jag ska försöka göra det enkelt. ;)

Jag tar det från början: trumvirvel.

I höstas var jag hos läkaren som konstaterade att jag hade mycoplasma pneumoniae och fick då antibiotika och Cocillana-Etyfin utskrivet. Cocillana-Etyfin är ett hostdämpande läkemedel (antitussiva) och detta används mot torrhosta som ofta uppstår i samband med akuta virusinfektioner i övre och nedre luftvägar, speciellt när hostan stör nattsömnen.

Jag kommer snart till poängen med inlägget, fortsätt läs din ivriga, lortiga mupp.

Cocillana-Etyfin är ett läkemedel i flytandeform som ryms i en knubbig och rätt oestetisk flaska. Flaskan jag fick utskrivet lämnades i skafferiet med 2/3 av det ursprungliga innehållet. Den fick ett speciellt hörn i skafferiet. Ett tjockt lager av damm prydde flaskan flaskan en längre tid. Riktigt snuskigt.

För en vecka sen blev jag och Emma sjuka. Båda fick plötsligt en irriterande torrhosta som störde vår skönhetsömn. Jag lovar att tio spädbarn med kolik i samma rum skapar bättre förutsättningar för en god natt sömn än den där jävla hostan. En hågkomst av den äckliga läkemedelsflaskan i skafferiet fick lyckoaporna att skutta av glädje. Nu skulle jag äntligen slippa hostan.

Ett otal milliliter av läkemedlet har använts sen dess. Det gick på rutin, 5-10 ml, fyra gånger per dag.

Igår skedde incidenten. Klockan 10 tog jag kvällsdosen 10 ml, eftersom jag skulle sova tog jag maximal dos. Jag satte mig vid datorn och slösurfade. Klockan elva kände jag mig trött, som på räls borstade jag tänderna, kissade och...tog kvällsmedicinen, 10 ml.

I det ögonblicken slog det mig att jag tagit dubbla doser. En karakteristisk simonöverdosering. Jag ryckte på axlarna och tänkte "skitsamma ska ändå sova snart". Lika oberörd som vanligt. Jag lade mig och läste i Liftarens guide till galaxen. Efter sisådär 40 minuter kändes texten lustig, jag kände mig lustig. Samtidigt kände jag mig trött och dåsig. Huvudet snurrade. Jag försökte läsa lite till. Jag somnade strax efter.

HÄNG MED NU: Det finns en farmakologisk* förklaring. Det finns två typer av hostdämpande medel, opioida och icke-opioida. Cocillana-Etyfin är en opioid antitussiva. Opioider verkar hostdämpande genom att dämpa hostreflexen centralt. Dessutom ger opioiderna en stimulering av opioida µ-receptorer.

Måtlig överdos kan ge bland annat slöhet och yrsel. Det står även i farmakologiboken att "medlen bör dessutom företrädesvis ges som tabletter eftersom flytande preparat ger större risk för oavsiktlig överdosering".

Med andra ord har jag oavsiktligt lyckats göra mig hög, jag misstänker att placebo-effekten har ett finger i spelet. I varje fall har jag lyckats med något som ingen av er har gjort. Awesome eller awful?

*Farmakologi - dvs: Läran om läkemedel. Beskriver läkemedels egenskaper, verkningsmekanismer och effekter.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Haha vad roligt. Din lilla pundare!

2011-04-13 @ 08:19:06
URL: http://screamsbreakthesilence.blogg.se/
Postat av: Victoria

haha, det var kul!

2011-04-13 @ 09:52:48
Postat av: emma

du är så himla duktig på att skriva älskling! roligt inlägg :) roligt skrivet! skriv meeer! :) PUSSS

2011-04-13 @ 14:01:02
Postat av: Robert

Siiiiimon! Din lilla teddybjörn, du skriver klockrent och roligt! <3

2011-04-14 @ 18:52:00
URL: http://siilverstar.blogg.se/
Postat av: Therése

hahaha :D

2011-04-24 @ 23:24:11
URL: http://theserese.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0