Internationella kvinnodagen

Vissa påstår, i synnerhet konservativa och liberala (subjektiv iakktagelse, säg ifrån om ni inte håller med), att internationella kvinnodagen är onödig eftersom "dem flesta tycker att jämställdhet mellan kvinnor och män är en självklarhet i dagens samhället". Är det verkligen en självklarthet?

Internationella kvinnodagen firas delvis för att påminna oss om hur ojämställdheten mellan man och kvinna ser ut idag och dels för att påminna oss hur den har sett ut genom historien. Det är ungefär 90 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige (det är inte så hemskt länge sen). 

Varför är det värt att tänka på det idag tänker ni? Sverige är ju redan ett jämställt land.

Nääää verkiligheten ser annorlunda ut. Det är ingen nyhet att kvinnor tjänar mindre än män men folk glömmer lätt. Enligt SCB tjänar till exemepl en kvinnlig läkare i snitt 13 % mindre än en manlig läkare (lönediskrimineringen gäller förstås inte endast läkaryrket utan mönstret ser ungefär samma ut i alla yrkesgrupper).

Varför ska kvinnor vara rädda för att gå ut på kvällen? Varför tar kvinnor ut 73 % av föräldraledigheten och män endast 23%?

Jag tycker därför att den internationella kvinnodagen är en bra reminder om vad som har gjorts och vad som behöver göras för jämställdheten. Det är tragiskt att vi inte kommit längre i ett Sverige som gärna ser sig som jämställt och solidariskt land. 


Sarah Palin är en genuin feminist, ialla fall om man får tro henne själv...

Kommentarer
Postat av: Johanna

Så sant som det är sagt! Kul att du engagerar dig i kvinnodagen bror!

2011-03-08 @ 21:32:28
URL: http://screamsbreakthesilence.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0